Vrabac Gočko

Vrnjačka Banja poznata je po velikom broju lokacija koje turisti rado posećuju, u njenom carstvu nalaze se mnogi simboli po kojima je prepoznatljiva, a jedan od najupečatljivijih simbola je svakako skulptura vrapca sa šajkačom i opancima koji je ujedno maskota i zaštitni znak Vrnjačke Banje.

Vrabac Gočko, nazivan je i Vrabac Šumadinac, jer je obučen u narodnu nošnju centralne Srbije – opanke i šajkaču. Dobio je ime po planini Goč, a njegova skulptura se nalazi u samom centru Banje i privalači pažnju posetilaca. Ovaj simpatični vrabac osvaja srca najmlađih, a ni odrasli ne mogu biti ravnodušni prema ovoj skulpturi. Fotografisanje kraj Gočka je obavezno, gotovo svaki turista ima sliku sa njim koju ponosno pokazuje. Ovaj slatki nasmejani vrabac koji namiguje a sa jednim podignutim krilom kao da pozdravlja sve posetioce Vrnjačke Banje i želi im ugodno provedeno vreme u njoj, prava je atrakcija i njegova poseta je obavezna. Vrabac Gočko je simbol Igara bez granica 1990. godine, Vrnjačka Banja je tada bila domaćin, a u čast tom događaju napravljen je vrabac koji pleni svojim simpatičnim oblikom i skladom boja koje su upotrebljene za njegovu izradu. Tada simbol Igara bez granica, a danas simbol Banje. Mesto na kome se nalazi ova velika skulptura vrapca naziva se “Plato kod vrapca” .

Na Platou kod vrapca smeštena je i centralna karnevalska bina, a s desne strane reke su mnogobrojni kafići i restorani. Sa suvenirom u obliku vrapca kući se vraćaju mnogi turisti, kupuju više suvenira jedan zadržavaju za sebe dok ostale poklanjaju rođacima i prijateljima, vrabac Gočko svakom izmami osmeh na lice.
Vrapca Gočka krase tradicionalni srpski opanci i šajkača. Opanci su tradicionalna srpska obuća, naš nacionalni simbol, njihov oblik varira od kraja do kraja Srbije, napravljeni su od teleće kože ili od svinjske kože i obavezan su deo naše narodne nošnje. Šajkača srpska nacionalna, izvorno vojnička kapa, napravljena od materijala šajak koji je zaslužan za njen naziv. I opanak i šajkača važni su elementi srpske tradicije, danas retko viđeni, pa je zato Gočko pored folklora koji zahteva narodnu nošnju ponos Srbije koji čuva našu tradicionalnu nošnju od zaborava, podsećajući nove generacije na našu staru narodnu nošnju i njenu lepotu. Ovaj jedinstveni vrabac koji je predmet divljenja turista, godinama u samom centru Vrnjačke Banje dočekuje sve posetioce pružajući im da Banju pamte i po nečemu drugačijem, nečemu što će ih podsetiti na svoje korene.

Iako je Vrnjačka Banja bogata raznim lokacijama koje privlače pažnju, i pored jake konkurencije vrabac Gočko se uspešno izborio za svoju titulu jednog od najposećenijih mesta u Banji čineći da se svi turisti vraćaju kući sećajući se njega, čuvajući sliku ili više njih sa Gočkom. Najkupovaniji suvenir je svakako suvenir u obliku vrapca koji posetioci Vrnjačke Banje kupuju i čuvaju u svojim domovima kao lepu uspomenu, pa tako Gočko ne samo u Banji već i u mnogim domovima, glavni ukras koji je tu da poželi srdačnu dobrodošlicu. Ova skulptura vrapca godinama je ulepšavala i ulepšavaće Banju svojim krajnje simpatičnim izgledom.

Ukoliko niste dosad posetili Vrnjačku Banju, rezervišite smeštaj u Stella Apartmanima, i obavezno imajte u vidu i posetu Gočku koji će na Vas ostaviti veliki utisak, spremite fotoaparat i slikajte se sa ljubaznim vrapcem koji će vas podestiti na srpsku tradiciju.

Rezerviši Apartman 101 →

Rezerviši Apartman 202 →

Rezerviši Apartman 303 →

Leave a Reply