Otvoren “Muzej banjskog lečenja” u Vrnjačkoj Banji

U Vrnjačkoj Banji, u prostoru starog kupatila, otvoren prvi Muzej banjskog lečenja. Među eksponatima biografije lekara i uspomene na značajne posetioce banje kroz istoriju.

Muzej banjskog lečenja sa više od 180 eksponata otvoren je danas u Vrnjačkoj Banji. Smešten u podnožju Čajkinog brda, u adaptiranom i za postavku prilagođenom prostoru starog banjskog kupatila, ovaj muzej posetiocima predstavlja prošlost ovog znamenitog mesta.

Razglednice na kojima je predstavljena arhitektura grada, predmeti koje su banjski gosti svakodnevno koristili, biografije istaknutih lekara koji su pomogli razvoju lečilišta, kao i uspomene na značajne posetioce iz bogate riznice Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, prezentovan je u ovom obnovljenom prostoru.

muzej_3

Muzej je sačuvao vredne predmete i dokumente, koji govore o životu i razvoju čuvenog lečilišta. Posebno su fascinantne sačuvane filmske priče, slike i razglednice. Stara lekarska torba kao da je zamrzla jedno vreme koje je iza nas.

Vrnjačkom promenadom hodale su ličnosti poput Ive Andrića, Desanke Maksimović, mnogi glumci, pevači, vladari, pripadnici svetskog džet-seta, ali i običan svet. Izdvojiti ponešto o svakoj ličnosti koja se provozala u vrnjačkom fijakeru, značilo bi ispuniti zidove Muzeja najrazličitijim pričama prošlog vremena. Za mnoge od njih nije imalo mesta, ali su neke od tih priča sačuvane i prikazane na razglednicama kralja Aleksandra Karađorđevića, Uroša Predića, Gvida Tartalje.

muzej_2

Izložbeni prostor ustupila je i opremila Opština Vrnjačka Banja, Muzej nauke i tehnike osmislio je i realizovao koncept muzeja, opremio prostor mobilijarom, eksponatima, tehnikom i dizajnerski osmislio postavku.

Vrnjačka Banja se poštuje i voli zbog tradicije i običaja koji datiraju još iz doba cara Konstantina, lekovite vode i vazduha, kao i zbog gostoprimljivih meštana. Za izrastanje Vrnjaca u modernu banju zasluge umnogome pripadaju ovdašnjim lekarima. Na posebnom mestu, ne samo u sećanjima, već i u srcima meštana i njihovih gostiju ostao je lik lekara i književnika Dušana Radića, koji je sa kolegama dr Miodragom Mišićem i Milošem Raškovićem osnovao prvu polikliniku u Vili “Zora”.

Radno vreme „Muzeja banjskog lečenja“:

od 1. juna do 31. oktobra: 10 – 13 i 17 – 22h

od 1. novembra do 31. maja: 10 – 13 i 17 – 20h

(svim danima, osim ponedeljkom)

*ulaz slobodan

Rezervišite smeštaj u Stella Apartmanima u Vrnjačkoj Banji i budite svedoci postavke o istoriji banjskog lečenja u Srbiji.

Rezerviši Apartman 101 →

Rezerviši Apartman 202 →

Rezerviši Apartman 303 →

Leave a Reply