Vrnjačka Banja postaje Nacionalni vaterpolo centar

Reprezentativne selekcije Srbije će posle EP u Beogradu imati fantastične uslove za pripreme, i to u Vrnjačkoj Banji. Lokacija nove kuće vaterpola je Vrnjačka Banja, gde će sve reprezentativne selekcije imati okupljanja, treninge i gde će se u različitim terminima pripremati za najveća takmičenja. Dva nova bazena, odmah posle završetka Evropskog prvenstva u vaterpolu u Beogradu, koje se održalo od 10. do 23. januara 2016. godine, prebačena su u Vrnjačku Banju, i od danas u Banji će početi da radi Nacionalni vaterpolo centar.

Ekonomska studija pokazuje da će se nakon otvaranja Nacionalnog vaterpolo centra, u Vrnjačkoj Banji povećati broj noćenja za oko 20.000 godišnje. Vaterpolo centar će pre svega biti na raspologanju Vaterpolo savezu Srbije. Ali, plan je da u periodu u toku godine u kojem naši vaterpolisti neće trenirati, vaterpolo centar bude iskorišćen u komercijalne svrhe, odnosno biće ponuđen svim drugim vatepolo-plivačkim ekipama.

vaterpolo reprezentacija Srbije na utakmici LEN Evropskog prvenstva protiv Francuske na bazenu u hali Kombank Beogradska arena, Beograd, 14.01.2016. godine Foto: Marko Metlas Vaterpolo, Srbija, Francuska, LEN Evropsko prvenstvo

Inače, Vrnjačka Banja ima dugogodišnju tradiciju vateropola. Plan opštine je da se pored ova dva bazena koji će koristiti vaterpolisti Srbije, sagradi još jedan mali bazen 15×12 metara, koji će biti zatvorenog tipa i koristiće se za obuku dece. Vrnjačka Banja želi da svako dete, polaska u školu, nauči da pliva.

Beograd je već oborio rekord što se tiče broja gledalaca na jednog vaterpolo utakmici na evropskim prvenstvima. Finalnu utakmicu Evropskog prvenstva u vaterpolu između Srbije i Crne Gore posmatralo je 18.473 ljudi, čime je postavljen novi rekord u istoriji tog sporta i oboren stari postavljen na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine.

Mnogi su se pitali kako je uopšte napravljen bazen u najvećoj dvorani na Balkanu. Bazen projektovan za takmičenje je dimenzija 34x21x2 metara i opremljen je inovativnim sistemom  za cirkulaciju vode čime se voda čisti i dezinfikuje a potom ponovo vraća u bazen. Bazen za zagrevanje i trening je takođe Mirta (Myrtha), ali manjih dimenzija 25×15 metara.

Oba bazena preseljena su danas u Vrnjačku Banju gde će biti montirani i na usluzi svim nacionalnim vaterpolo i plivačkim selekcijama ubuduće i na taj način Vrnjačka Banja postaje njihov novi dom.

Pogledajte ubrzani snimak procesa montiranja bazena:

Rezervišite smeštaj u Vrnjačkoj Banji u Stella Apartmanima i priuštite sebi druženje sa višestrukim vaterpolo šampionima i herojima nacije!

Rezerviši Apartman 101 →

Rezerviši Apartman 202 →

Rezerviši Apartman 303 →

Leave a Reply