Zamak Kulture Belimarković

Najstariji i najreprezentativniji građevinski objekat u Vrnjačkoj Banji je letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, kraljevog namesnika za vreme maloletstva kralja Aleksandra Obrenovića i nalazi se na uzvišenju iznad Toplog izvora. Zamak kulture zidan je krajem XIX veka, tačnije u vremenskom razdoblju između 1888. i 1894. godine. Ovaj velelepni zamak jedan je od banjskih zaštitnih znakova, motiva po kojima je prepoznaju i arhitektonski najsavršenijih banjskih objekata.

Idejni tvorac zamka, Belimarkovićev sestrić, Pavle Denić, inspiraciju za njegov izgled našao je među severno-italijansko-poljskim dvorcima tog vremena, dok je za sam projekat i nadgledanje radova bio zadužen austrijski građevinski inženjer Franc Vinter, čovek koji je mnogo učinio za Vrnjačku Banju, pre svega na polju njenog urbanizma.

9. belimarkovic (1)

Dvorac je građen 7 godina, u vremenskom razdoblju od 1888. do 1894. Za izgradnju ove vile obeležene duhom romantičarskog istorizma i renesansnim detaljima, korišćen je beli mermer donošen iz ličnog generalovog majdana, smeštenog na padinama Goča. Belimarkovićevi naslednici živeli su u ovom zamku sve do 70-ih godina XX veka, kada je zamak otkupila država, kako bi ga načinila kulturnim objektom.

Zamak Belimarković, ili Zamak Kulture, kako mu je danas zvaničan naziv, proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja, i stavljen pod upravu kulturnog centra Vrnjačka Banja. Danas je to mesto gde se održavaju mnoge manifestacije, koncerti, prezentacije, promocije i uopšte kulturna dešavanja, a u okviru njega smešten je zavičajni muzej sa svojom stalnom postavkom.

Značaj ovog zamka ne leži samo u njegovoj lepoti, ili kulturnoj ulozi koju danas igra, već i u činjenici da je on otvorio put, uglednim ljudima sa prostora cele Srbije, da se povedu za primerom Belimarkovića i počnu da podižu svoje vile u Vrnjačkoj Banji. Tako je vremenom Vrnjačka Banja postala ugledno mondensko mesto, koje je okupljalo krem srpskog društva, a ne samo lečilište.

11. belimarkovic (3)

Zamak kulture nezaobilazna je destinacija za sve posetioce banje. Ušuškan u zeleni vrt, ponosno se uzdiže, nedaleko od toplog izvora i osim što je i sam deo istorijskih i kulturnih spomenika Vrnjačke Banje, u sebi, kroz svoj muzej, čuva još mnogo priča koje čekaju da budu ispričane.

Rezervišite smeštaj u Vrnjačkoj Banji u Stella Apartmanima i posetite ovo arhitektonsko remek delo!

Rezerviši Apartman 101 →

Rezerviši Apartman 202 →

Rezerviši Apartman 303 →

Leave a Reply