Vrnjački Karneval

Vrnjački Karneval je uz Guču i Exit najveća turistička manifestacija u Srbiji i svakako predstavlja krunu dešavanja tokom sezone. Ova manifestacija okupi preko 200 000 posetilaca. Tokom nedelju dana u julu mesecu Vrnjačka Banja je scena na kojoj se održava veliki broj maskenbala, festivala, koncerata, predstava, sportskih dešavanja.

A svakako centralni događaj karnevala je Velika međunarodna karnevalska povorka. Veliki broj karnevalskih grupa iz celog sveta garantuje dobru zabavu i provod tokom ovih dana. Tokom karnevalskih dana naići ćete na topao doček vaših domaćina i karnevalsko raspoloženje koje ce Vam omogućiti da sve probleme ostavite po strani. Iz godine u godinu ova manifestacija okuplja sve veći broj učesnika i posetilaca kako iz zemlje tako i iz celog sveta. Priznanje za dosadašnji rad predstavlja “Turistički cvet” za najbolju turističku manifestaciju. Ovu prestižnu nagradu dodeljuje Turistička organizacija Srbije uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i usluga.

Od osnivanja moderne banje u Vrnjcima koje se vezuje za 1868. godinu vrnjčani su pridavali veliki značaj balovima, maskenbalima, kermesima…Ovaj duh se zadržao i do današnjih dana. Datum osnivanja (14. jul) prve turističke organizacije na balkanu (Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo vruće vode u Vrnjcima) uzet je kao povod da se danas ustanovi manifestacija pod nazivom „Vrnjački Karneval“. Karnevalska dešavanja su raspoređena u nedelji koja je vezana za ovaj datum.

Karneval (3)

Program karnevala obojen je mnogim dešavanjima, koji se ne retko odvijaju samostalno i nezavisno od drugih, kako bi svaki gost mogao prisustvovati onoj vrsti zabave koja ga najviše privlači. Organizuju se različite izložbe, sportska naticanja od kojih je interesantno pomenuti trku konobara i trku na štiklama, potom ulični fudbal, košarkašku maskaradu i dr.

Jedan od zanimljivijih događaja tokom karnevalskih dana je i Moravski spust, namenjen onima kojima avantura nije strana. U organizaciji Eko kluba Vrba, Moravski spust počinje ranim jutrom, najčešće improvizovanim plovilima, poput splavova od plastičnih amblaža, a završava se u popodnevnim časovima nakon krajnje zanimljivog dana i dobre hrane.
Karneval, naravno, nije zaboravio ni najmlađe, pa je za njih organizovano mnoštvo događaja i zabavnih aktivnosti. Mališani mogu uzeti učešće u dečijoj karnevalskoj povorci, slušati horove svojih vršnjaka, učestvovati u maskenbalu.

Kada karneval počne, Vrnjačka Banja pretvara se u mesto zabave, muzike, smeha, dobre hrane, dobrog pića i iščekivanja. Svi čekaju. Čekaju karnevalski povorku, koja je šlag na torti celog događaja i najlepši momenat karnevala. Povorka tradicionalno polazi 14. jula, sastavljena od najrazličitijih lica, talenata i nota. Maštoviti kostimi, akrobacije, plesne tačke, muzička izvođenja, pozorišne predstave koje se kreću zajedno sa povorkom, indijanci, kauboji, legionari, afrička plemena, kolonijalna vojska, mitska bića, likovi iz bajki, sve to i mnogo više od toga, preliva se i utapa u veliku međunarodnu povorku, koja sa ponosom šeta Vrnjačkom Banjom, baš kao što su to Vrnjčani oduvek želeli.

Poslednji karnevalski dan, obeležava simbolično spuštanje zavese, na pozornici na kojoj je karneval svečano otvoren, a potom fascinantan vatromet ispuni nebo nad Vrnjačkom Banjom. Ovaj jedinstveni događaj u Srbiji još dugo nakon, bude predmet mnogih razgovora i osmeha, a Vrnjačka Banja sa ponosom čeka sledeće leto, kada će ponovo na lica stotina hiljada ljudi staviti osmeh i po nešto šminke.

„Priče iz banjske prošlosti“ – Branko Radosavljević – Najveličanstveniji kermesi priređivani su na velikoj terasi modernog banjskog kupatila. Za organizaciju kermesa bila je zainteresovana cela Banja, svi njeni žitelji, pa i žitelji okolnih sela, koji su imali svoj udeo u kermesnom slavlju. Za kermes su pozivani gosti iz drugih mesta, a Banja je na dan kermesa bila uglađena, besprekorno čista i sva u svečanom ruhu. Cveća je bilo na svakom koraku, a muzika je dva puta dnevno u paradnom maršu prolazila kroz banjske ulice. Terase kupatila su bile okićene mnogobrojnim lampionima i ukrasnim sijalicama, a pirotehničari su užurbano vršili poslednje pripreme za nezaboravni vatromet. Kermes je počinjao oko devet sati uveče, otvarao ga je prigodnim recima predsednik neke dobrotvorne organizacije, u čiju korist je odlazio celokupan prihod, a zatim su nastupali glumci, pevači i umetnici. Vrnjačke žene su za to veče pripremale bezbroj torti, prosto su se utrkivale koja će lepšu tortu da umesi. Kolači su deljeni besplatno, bio je to dar Vrnjčana gostima, a piće i druge đakonije su služili ugostitelji. Kroz igru, razne atrakcije, izbor lepotica i druge nagrade odvijala se najlepša i najromantičnija Vrnjačka letnja noć…

Po priči starih Vrnjčana pocetkom ’60-ih godina Vrnjačka Banja postaje karnevalski grad. Tokom narednih godina organizovano je nekoliko karnevalskih povorki, ali na žalost ova manifestacija ubrzo pocinje da gubi na značaju i polako odlazi u zaborav, sve do trenutka kada Turističko sportski centar “Vrnjačka Banja” preuzima inicijativu i osniva “Međunarodni Vrnjački Karneval”. Prvi “Međunarodni Vrnjački karneval” održan je u periodu od 12.07. do 17.07.2005. godine i objedinio je preko 40 razlicitih zabavnih, kulturnih i sportskih manifestacija. Centralno dešavanje Vrnjačkog karnevala, je velika MEÐUNARODNA KARNEVALSKA POVORKA, koja je 2005. godine okupila 34 karnevalske grupe iz zemlje i inostranstva. Karnevalska povorka je brojala preko 1.500 ucesnika. Već tokom drugog karnevala formira se i dečija karnevalska povorka, a Vrnjački Karneval postaje član Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC). Vrnjački Karneval zauzima značajno mesto u kalendaru svetskih karnevalskih dešavanja.

U današnjem svetu stare tradicije sve brže izumiru. Ipak karnevali nastavljaju da postoje. I ne samo to. Osim onih već ustaljenih i u celom svetu poznatih, rađaju se novi karnevali, koji polako i sami stiču popularnost i rastu iz godine u godinu. Stari običaji i dalje mogu izboriti mesto u ovom svetu. Jedan dokaz toga svakako je i Vrnjački karneval.

Rezervišite smeštaj u Vrnjačkoj Banji za vreme trajanja karnevala u Stella Apartmanima i doživite nezaboravnu karnevalsku atmosferu u Srbiji!

Rezerviši Apartman 101 →

Rezerviši Apartman 202 →

Rezerviši Apartman 303 →

Leave a Reply