Vrnjački fijaker

Mnogi dolaze da nađu i povrate mir baš u Vrnjačku Banju – najpopularnije srpsko lečilište. Bogat banjski sadržaj, 60 ha za saobraćaj u potpunosti zatvorenih zelenih površina u samoj banji, okolne planinske padine prekrivene bujnim šumama, reke, rečice i potoci, uz sve najbolje što civilizacija može da ponudi, već decenijama u Vrnjačku Banju dovodi turiste kako iz Srbije tako i sa svih strana sveta. Današnji čovek željan je odmora, opuštene atmosfere, barem nekog vremena u okviru kojeg može da stane, uspori, zameni buku tišinom i grad prirodnijim ambijentom.

Istaknuto mesto među banjski atrakcijama zauzima sada već legendarni Vrnjački fijaker. Mnogi će se složiti da Vrnjačka Banja ima više dodirnih tačaka sa Parizom. Tu je vrnjački monmantr, koji je ime dobio zbog vila čiji su se projektanti bez sumnje ugledali na estetska idejna rešenja francuskih arhitekata prve polovine 20-og veka, tu je vrnjački park delimično uređen u francuskom stilu, a tu je , svakako, i fijaker koji je ime dobio davne 1662. godine po pariskoj ulici Sv. Fiacra. U ulici Sv. Fiacra tokom 17. veka postojalo je stajalište za kočije koje su mogle biti uzete u najam i, vremenom, kočije su počele biti nazivane ulicom u kojoj su čekale na mušterije.

Kako su kočije prevozno sredstvo, one su sa sobom, širom Evrope, zajedno sa putnicima razvozile i reč “fijaker”, koja je najpre usvojena u Beču. Ubrzo nakon toga 1693. godine, izdata je i prva dozvola za vozilo naslovljeno kao fijaker.

3fijaker

Nekada jedno od osnovnih prevoznih sredstava, danas su fijakeri samo turistička atrakcija. Vrnjačka Banja poznata je po vožnji fijakerom, kažu da se Banja najbolje može doživeti vožnjom fijakerom. Ova romantična vožnja kreće od Mosta ljubavi kroz veličanstveni vrnjački park, to su staze kojim su se vozili naši velikani poput: Desanke Maksimović, Ive Andrića, Maksima Gorkog, Danila Bate Stojkovića i mnogi drugi. U vožnji vrnjačkim fijakerom najviše uživaju nepopravljivi romantici, vozeći se parkom koji obiluje biljnim životom, razgledajući darove prirode koje nudi vrnjački park, tako doživljavaju jedno novo drugačije iskustvo.

Vožnja vrnjačkim fijakerom smatra se jednom od najromantičnijih atrakcija Vrnjačke Banje. Mnogi zaljubljeni parovi osetili su duh nekih minulih vremena u vrnjačkim kočijama, koja svojom lepotom mame poglede i osmehe. Oni koji odaberu da se provozaju vrnjačkim fijakerom doživaće vrnjački park kroz jednu drugačiju perspektivu, posmatrajući bogat biljni svet i slušajući zvuke kopita i fijakerskih točkova.

Svakog 14. februara, na Dan zaljubljenih, vrnjačke kočije dolaze do Mosta ljubavi, gde je u toku takmičenje pod imenom “Poljubi me” posvećeno prazniku. Vrnjačka Banja je za mnoge parove omiljena destinacija za Dan zaljubljenih, upravo zbog vrnjačkog fijakera, Mosta ljubavi, takmičenja i zabavnih programa organizovanih u čast praznika svih onih koji vole i koji su voljeni.

Na Dan zaljubljenih vrnjački fijaker neprestano kruži parkom i iako je zimski period, a vožnja sigurno obojena hladnoćom, parove to ne sprečava da se prepuste uživanju u kočijama, a ukoliko se dogodi da banja bude prekrivena snegom, vožnja fijakerom može dobiti jednu sasvim magičnu dimenziju.

Zimska idila Vrnjačke Banje osvojila je do danas srca mnogih, a vrnjački fijaker je tome velikodušno doprineo. Bilo da je proleće ili leto, jesen ili zima, vrnjački fijaker, šarmira goste Vrnjačke Banje, ostajući zauvek u njihovim sećanjima.

Rezervišite smeštaj u Stella Apartmanima u Vrnjačkoj Banji i provozajte se simbolom Promenade, vrnjačkim fijakerom.

Rezerviši Apartman 101 →

Rezerviši Apartman 202 →

Rezerviši Apartman 303 →

Leave a Reply