Turistički vodič za Vrnjačku Banju

Meštani kažu da je najlepši način upoznati Vrnjačku banju vožnja fijakerom od Mosta Ljubavi kroz banjski park. Vrnjačka Banja predstavlja najveće i najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji i tradicionalno je atraktivan turistički centar za odmor i rekreaciju. Vrnjacka banja se nalazi u centralnoj Srbiji, 220 km južno od Beograda.

Zahvaljujući autoputu, iz Beograda do Banje se stiže se za dva sata vožnje. Smeštena je između planine Goč čija nadmorska visina iznosi oko 1210 metara i Zapadne Morave. Klima je umereno kontinentalna sa blagim uticajem planinske klime, pa su leta prijatna sa prosečnom temperaturom od 20 C, a zime su snegovite baz većih pojava mrazeva.

Šta obavezno videti od atrakcija u Vrnjačkoj Banji

Most ljubavi je simbol Vrnjačke Banje. Poseti ga svaki gost koji dođe u ovo mesto. Zaljubljeni parovi tu ispisuju imena na katancu, katanac zaključavaju ma mostu a ključić završava u Vrnjackoj reci – time simbolično iskazuju zelju da njihova veza bude neraskidiva a ljubav večna. Ova tradicija proistekla iz stare banjske legende velikoj ljubavi iz Prvog svetskog rata.

Vrnjački paviljon je jedan od najlepsih ukrasa ovdasnjeg parka. Nazivaju ga jos i “Paviljon za vencanja” jer se smatra jednom od tri najatraktivnije lokacije za venčanja u Srbiji. U blizini je Most ljubavi, pa parovi nakon sudbonosnog DA odlaze i do mosta da “zauvek zaključaju” svoju ljubav.

Japanski vrt u centralnom parku posetiocima dočarava kulturu zivljenja japanskog naroda i obogaćuje postojeci biljni fond biljkama raspoređenim u različitim hortikulturnim stilovima. Srž vrta je malo jezero sa ostrvcem i čajna kucica, a na brdu mali kaskadni vodopad i most. Prostire se na 3000m2 i divno je mesto za uživanje i uspostavljanje unutrasnje ravnoteže.

Najvažnije manifestacije u Vrnjačkoj Banji

Vrnjačka Banja je poznata po velikom broju manifestacija među kojima svako moze pronaći zabavu za sebe.

Vrnjački karneval je jedna od najvecih manifestacija u Srbiji, ali i svakako kruna turisticke sezone u Vrnjackoj Banji. Od 13.-20.jula karnevalske grupe iz citave Evrope garantuju odličnu zabavu.

Za poklonike elektronske muzike, pocetak avgusta je rezervisan za Lovefest. Ovaj muzički festival održava se od 2007.godine. Poseban lajt motiv ovog festivala jeste promovisanje elektronske muzike.

Dobar razlog da se svaki posetilac nađe u Vrnjačkoj Banji tokom letnjih meseci jeste svakako i Festival Filmskog scenarija. Tokom prve polovine avgusta,u vreme trajanja festivala prikazuje se veliki broj filmskih ostvarenja, a u isto vreme, publika ima priliku da se sretne sa najvećim imenima filmskog platna.
Za kraj letnje sezone, održavaju se Dani Danile Bate Stojkovića. Ovaj događaj može biti još jedna nezaboravna uspomena na boravak u Vrnjačkoj Banji.

Preporučeni izleti u okolini

Goč je planina koja se uzdize iznad Vrnjačke Banje. Od samog centra planina je udaljena 11km. Na planini je obilje bukovih i jelovih suma a lepotu upotpunjuje i veštačko jezero. Goč je izvanredno mesto za šetnju, berbu šumskih plodova i lekovitih trava. Spajanjem vrnjačke i kraljevačke strane Goča modernim asfaltnim putem, planina je dobila mogucnost još brzeg razvoja.

Zapadna Morava, reka koja je pravi izazov za ljubitelje ribolova i osveženje. Mesto za ljude koji uzivaju u okrepljujućim šetnjama. Na Zapadnoj Moravi 10km od Vrnjačke Banje ,nalaze se i Podunavačke bare gde takoše mogu uživati svi oni koji vole reku, sportski ribolov i velika sportska takmičenja. Za ljubitelje ekstremnih sportova pravi izbor je rafting na reci Ibar pritoci Zapadne Morave.

Spomen–park “Popina”, u istoimenom selu između Vrnjačke Banje i Trstenika mesto gde se 13.oktobra 1941. odigrala jedna od prvih bitaka između srpskih rodoljuba i okupacione 717. nemačke divizije. Spomen park na 12 hektara povrsine otvoren je 1978. godine.

U Vrnjackoj Banji i okolini nalaze se i crkve i srednjovekovni manastiri. To su svedočanstva prošlosti, mesta gde se srpska istorija moze doživeti i spoznati u jednom danu.

Manastir Žiča se nalazi u mestu Kruševica, na 5 km od Kraljeva. Sagrađen je pocetkom XIII veka kao zadužbina kralja Stefana Prvovenčanog. Godine 1219. Žiča postaje sedište novoosnovane Srpske arhiepiskopije.U Žiči je krunisano sedam srpskih kraljeva. Arhitektura pripada Raškoj školi. Ziča je udaljena od Vrnjačke Banje 32 km.

Manastir Ljubostinja posvecen je Uspenju presvete Bogorodice. Građen je od 1388. do 1405.godine u Moravskom stilu. U Ljubostinji su sahranjeni kneginja Milica,kao i monahinja Jefimija. Nakon propasti bune Turci su zapalili manastir i tada je vecina fresaka uništena. Ljubostinja je zenski manastir. Udaljena je od Vrnjačke Banje 16km.

Turistička Organizacija Vrnjačke Banje počevši od februara meseca organizuje niz manifestacija koje se nastavljaju tokom čitave letnje sezone.
Želja turističkih radnika je da stalni gosti budu uvek zadovoljni a da ponuda privuce i one, koji nikada nisu bili u Banji i da postanu večni zaljubljenici u ovu lepoticu kontinetalnog turizma.

Ukoliko i Vi želite da budete gosti Vrnjačke Banje i uživate u njenim čarima, rezervišite smeštaj u Stella Apartmanima na samo par minuta laganog hoda od početka promenade i hotela Merkur.

Rezerviši Apartman 101 →

Rezerviši Apartman 202 →

Rezerviši Apartman 303 →

Leave a Reply