Legenda o Mostu ljubavi

Iz Vrnjačke Banje dolazi nam jedna legenda, stara više od sto godina. Priča o ljubavi i njenoj snazi, razornoj moći emocija i ljudske tuge, priča o dvoje mladih koji su se zavoleli i čijoj je ljubavi došao kraj. To je legenda o oficiru Relji i mladoj učiteljici Nadi, mladim Vrnjčanima, koji su se zavoleli i zaručili. Njihova ljubav, otpočela je i nastavila se u znaku sastajanja na jednom od 30-ak vrnjačkih mostova, koji spajaju dve obale Vrnjačke reke.

Čitava Vrnjačka Banja pričala je o snažnoj ljubavi između Nade i Relje i činilo se da njihovoj sreći ništa ne može stati na put. I dok su se Relja i Nada voleli, ne znajući ni za šta drugo, nesrećne okolnosti odigravale su se van domašaja njihove ljubavi i moći, u osvit Prvog svetskog rata.
S početkom ratnih operacija, Relju, budući da je bio oficir, šalju na bojište u Grčku i tu dolazi do preokreta u njegovoj ljubavi prema Nadi. Na frontu, Relja se zaljubljuje u prelepu Grkinju, raskida svoje zaruke sa Nadom i o njegovom životu nakon toga legenda više ne govori ništa.
Iako nam je Reljina dalja sudbina nepoznata, sudbina učiteljice Nade odigravala se ubrzano i naočigled svih Vrnjčana. Nada nije mogla da podnese tako bolan udarac i kako nikako nije mogla da preboli Relju, zbog prevelike tuge ona svakim danom kopni i naposletku umire, mlada, usamljena i nesrećna.
Vrnjčane je duboko potresla sudbina nesrećne Nade, a devojke iz cele Srbije i sveta koje su čule za legendu o ljubavi, posećuju omiljeno sastajalište nekada srećnog para, Vrnjački most, i na njegove dve ograde zaključavaju katance verujući da će tim činom za čitavu večnost sačuvati svoju ljubav. Ključeve katanaca koje bi zaključale, devojke su potom bacale u reku, kako bi ostali večno zatvoreni.

3. most ljubavi

Kako su godine i decenije prolazile, a smenjivali se ljudi i novi ratovi, sećanje na tužnu Nadinu sudbinu bledelo je, preteći da sasvim padne u zaborav. Preokret je svojim dolaskom u Vrnjačku Banju donela Desanka Maksimović. Čuvena srpska pesnikinja se već tokom svoje prve posete zaljubila u ovo srpsko lečilište u koje je potom nastavila često da dolazi, pokazujući veliko interesovanje za prošlost, tradiciju i zaboravljene priče sa prostora Vrnjačke Banje. Tako je ona, prilikom jedne svoje posete saznala za legendu o Relji i Nadi i ta je priča ostavila tako jak utisak na nju, da je inspirisana njihovim životima, u Vrnjačkoj Banji napisala jednu od svojih najlepših pesama – “Molitvu za ljubav”.
Ovo je obnovilo sećanje na tragičnu Nadinu ljubav kao i interesovanje za ovu tužnu priču. Vaskrsnule su drhtave reči kojima je priča Nade i Relje prenošena sa kolena na koleno, a most na kojem su se ovo dvoje mladih sastajali počeo je da budi interesovanje turista.
Uskoro se sa pričom, vratio i stari običaj zaključavanja katanaca na ovom mostu i baš kao što su se nizali katanci, nizale su se i okolnosti koje su rezultirale time, da se i van Vrnjačke Banje govori o mostu na kojem su se nekada sastajali Nada i Relja, u vremenu pre nego što je Relja izneverio njihovu ljubav.
Nedugo potom most je kršten simboličnim nazivom – “Most ljubavi”, a na betonskom delu njegove ograde postavljena je ploča sa odlomkom iz Desankine pesme “Molitva za ljubav”.

4. most ljubavi (2)

Zaključavanje katanca za ogradu mosta postalo je nezaobilazna stavka za sve zaljubljene koji posete Vrnjačku Banju. Katanci kojima su ranije devojke zaključavale svoju ljubav, više nisu strani ni momcima, koji svoju naklonost iskazuju istim gestom.
Danas na ogradi ovog mosta, dugačkog svega desetak metara, stoji zaključano više hiljada katanaca, koji čuvaju priče o mnogim ljubavima.
Na više mesta u Vrnjačkoj Banji moguće je kupiti svoj katanac, pa potom prošetati do mosta koji se od drugih koji se nadvijaju nad Vrnjačkom rekom razlikuje samo po “čudnovato dekorisanoj” ogradi i mnogo ljubavi utkane u njega, te doprineti svojom emocijom priči o ljubavi kojoj granice nisu bile poznate i koja je pobedila i život i smrt.
Most ljubavi inspiracija je za manifestaciju “Poljubi me”, koja se na Dan zaljubljenih 14. februara održava u Banji, kao i za “Love fest” – muzički festival inspirisan ovom pričom.
Mnogi će reći da je za ljubav potrebno dvoje, ali ukoliko dolazite u posetu Vrnjačkoj Banji trebaće Vam i katanac. Za svaki slučaj. Jer, dvoje je potrebno za srećnu ljubav. Jedan može da voli. A za večnu ljubav neizostavni su Vrnjačka Banja, most ljubavi, katanac i srce koje ne poznaje granice.

Rezervišite smeštaj u Vrnjačkoj Banji u Stella Apartmanima, i zaključajte svoju ljubav katancem na ovom jedinstvenom mostu u Srbiji.

Rezerviši Apartman 101 →

Rezerviši Apartman 202 →

Rezerviši Apartman 303 →

Molitva za ljubav

Brzo kao kratkovečne cveća liske
i ova ljubav staće da se kruni i drobi:
žedan je zaborava tamni vir.
O, bože, drugi ti se mole za sreću i mir,
a ja: sačuvaj u srcu mom, zarobi,
jučerašnjeg dana nestalni pram.

Zaklopi dušu moju sad kо zlatnu
skrinju, načini je ljubavi hram.
O, duša moja ne moli sreću za se –
sve dosadašnje radosti nek se snište –
ali pobožno ona od tebe ište
da dan se ovaj od strašnog brodoloma spase.

Bez pomoći tvoje povenuće sve brzo
kao bulka u zrelome žitu i lanu.
O, bože ne molim za sreću, za radost, za
slast.

Da bol ovaj ne umre, mene je strah;
da oganj sveti što u meni planu
ne sagori iznenadno u prah,
ne razbukti se prekonoć u strast.

Desanka Maksimović

desanka_maksimovic

 

Leave a Reply