Dani Bate Stojkovića u Vrnjačkoj Banji

U Vrnjačkoj Banji počinju “Dani Danila Bate Stojkovića”. Ove godine na letnjoj sceni svi gosti će moći da pogledaju pozorišne predstave, književne večeri, izložbe, projekcije starih Batinih filmova.

Vrnjačka Banja je Bati Stojkoviću davala najbolje, a zauzvrat, od njega dobijala takođe najbolje. Koliko je Bata voleo Vrnjačku Banju dokazuje rečenica koju je izgovorio u kultnoj vrnjačkoj kafani “Pahuljica”:”Dok sam živ neću izlaziti iz Vrnjačke Banje”.

Od te 1994. godine, Bata je svaki rođendan proslavljao u Vrnjačkoj Banji sa svojim prijateljima. Tradicionalni ritual se ogledao u obilasku malih, za turiste skoro neprimetnih vrnjačkih kafana punih duha.

Bata se poslednji put poklonio publici upravo u Banji na promociji knjige “Karirani stolnjak”, koja govori o njegovim druženjima s vrnjačkim kafanama i ljudima koje je u njima sretao.

“I svašta se još moglo čuti o Bati tih dana. Da je voleo najviše roze sa puno leda, da se dešavalo da u šanku ostavi kamaru para za svaki slučaj ako se zaboravi ili društvo nema da plati, da je voleo da zaviri u kuhinju i da je voleo Banju. Izgleda da i posle toliko godina od njegovog odlaska i Banja još uvek voli njega”, kaže Stana Cica Simić iz Udruženja građana “Prijatelji Bate Stojkovića” i vlasnik restorana “Cicino sokače”, gde se mogu konzumirati Batina jela.

Ove godine, u okviru šestih “Batinih dana”, uz evociranje uspomena na velikog glumca, od ponedeljka do srede biće održano nekoliko glumačkih susreta i druženja, pozorišnih predstava, projekcija najpopularnijih Batinih filmova, književnih večeri, izložbi, koncerata, pa i degustacija jela i pića koje je Bata, kao veliki boem i dugogodišnji gost, rado konzumirao po najpoznatijim vrnjačkim kafanama i restoranima.

Domaćin ovogodišnjih “Batinih dana” biće doajen srpskog glumišta Milan Caci Mihailović, a svoje učešće na manifestaciji potvrdili su i ostali Batini prijatelji glumci – Mira Banjac, Milica Kralj, Milorad Mandić Manda i drugi, a uz njih i proslavljeni pozorišni pisac, akademik Dušan Kovačević i ostali gosti koji će u ponedeljak uveče učestvovati u ceremoniji svečanog otvaranja na vrnjačkoj Letnjoj pozornici.

Ovom velikanu srpskog glumišta, Vrnjačka Banja se odužila manifestacijom “Dani Danila Bate Stojkovića”, koja se ove godine od 10 do 13. avgusta, održava po šesti put.

Interesantno je reći, da je hotelu “Fontana” svake godine do Batine smrti soba 108 od 13. avgusta uvek bila slobodna za glumca i njegovu suprugu. Soba u kojoj je poznati glumac odsedao je restilizovana i opremljena nekadašnjim nameštajem koji su donirali njegovi prijatelji iz Vrnjačke Banje koju je Bata neizmerno voleo i uvek joj se vraćao.

Amfiteatar u Vrnjačkoj Banji, koji je svake godine centralno mesto učesnicima Festivala filmskog scenarija, od 2010. godine nosi naziv po jednom od najznačajnijih ličnosti srpskog glumišta Danilu – Bati Stojkoviću.

“Treba reći da smo uspeli da Batu večno nastanimo u mestu koje je svim srcem voleo”, kažu u  Turističkoj organizacija Vrnjačka Banja.

Ove godine na letnjoj sceni u Vrnjačkoj Banji svi gosti će moći da pogledaju pozorišne predstave, književne večeri, izložbe, projekcije starih Batinih filmova…

U znak sećanja, u vrnjačkom parku će biti posađeno Batino stablo, a to će uraditi Mira Banjac, Caci Mihailović i Milica Kralj.

PROGRAM MANIFESTACIJE
10. avgust
19h: Izložba „Glumački portreti“ Aeksandre Jelović u hotelu „Solaris“
20h: Postavljanje replike autobusa iz filma „Ko to tamo peva“ (program mladih glumaca, pesnika i muzičara) na Trgu kulture
20.30: Predstava „Svlačenje“ Mirjana Bobić Mojsilović na Letnjoj pozornici „Dani Danila Bate Stojkovića“

 

11. avgust
11h: Batino drvo u Parku poznatih zasadiće Mira Banjac, Milica Kralj i Caci Mihailović
20.30h: Veče Cacija Mihailovića; Učestvuju: Flautiskinja Ana Radoičić i pijanistkinja Maja Vučković, specijalni gost Mira Banjac (Letnja pozornica „Danilo Bata Stojković“)
21.30h: Projekcija filma „Varljivo leto 68″ na Letnjoj pozornici „Danilo Bata Stojković“

 

12. avgust
19h: Književno veče; Učestvuju: glumci Aleksandra Ćosić, Una Đelešović, Petar Mihailović, Milan Caci Mihailović, reditelj Milica Kralj, pijanistkinja Maja Vučković i violinista Aleksandar Ilijovski (Trg kulture)
21h: Predstava „Kokoška“ – gradsko pozorište Jagodine, reditelja Velimira Mitrovića (Letnja pozornica „Danilo Bata Stojković“)

Stella Apartmani Vas vode na “Dane Bate Stojkovića ” kao i na 39. festival filmskog scenarija. Dodatni popust 10% za parove ! Rezervišite smeštaj na vreme !

dani bate stojkovica

Rezervišite smeštaj u Stella Apartmanima u Vrnjačkoj Banji, uživajte u druženju sa glumicima i budite učesnici predivne manifestacije posvećene bardu srpske glumačke scene.

Rezerviši Apartman 101 →

Rezerviši Apartman 202 →

Rezerviši Apartman 303 →

Leave a Reply